Amenajarea casei

#reguli #casa #curatenie

10 reguli de aur ale curateniei

Pentru a mentine o casa curata este nevoie sa acorzi ceva timp si efort. Insa, indiferent daca obisnuiesti sa faci curatenie detaliata in fiecare weekend sau doar cu anumite ocazii, regulile sunt aceleasi. Iata deci cateva trucuri pentru a nu pierde timpul in zadar:


1 Mai bine mai devreme decat mai tarziu


Toata lumea stie ca petele se scot mult mai usor daca se incearca indepartarea lor imediat dupa ce au fost produse.

De exemplu, o pata recenta de suc de rosii va putea fi indepartata imediat cu detergent obisnuit insa daca astepti pana a doua zi este foarte posibil sa fie nevoie sa aplici metode mai drastice.

La fel se intampla si in cazul covoarelor si cuverturilor. Cu cat astepti mai mult timp pana sa cureti pata, cu atat creste riscul ca aceasta sa dispara mai greu.

Noroiul face exceptie de la regula. Este bine sa lasi noroiul sa se usuce pentru a-l indeparta mai usor de pe tesaturi si covoare.


2 Curata de sus in jos


Nu te pune cu gravitatia atunci cand faci curatenie. Este recomandat sa incepi tot timpul sa cureti de sus in jos, de la tavan la podea.

Astfel, atunci cand te ocupi de curatenia generala a unei camere este bine sa incepi cu lustra, rafturile si piesele de mobilier suspendate, ferestrele, ca mai apoi sa ajungi la covoare si parchet.

Retine ca atunci cand cureti o fereastra este bine sa incepi de asemenea de sus in jos.

La fel se intampla si in cazul operatiunii de spalare a peretilor. Atunci cand speli peretii este bine sa incepi de la tavan pentru ca altfel apa murdara va ajunge in partea de jos si va pata peretele deja curatat.


3 Incepe cu activitati ce nu implica lichid


Atunci cand cureti o camera incepe tot timpul cu activitatile care nu implica apa – stergerea prafului, maturatul, aspiratul etc.

Ulterior poti trece la activitatile care implica solutii lichide ca stersul cu mopul. In acest mod vei evita sa raspandesti murdaria prin camera.


4 Incearca metodele non-invazive


Este recomandat sa incerci mai intai metodele mai simple de curatare, non-invazive si sa apelezi la cele mai drastice numai in caz ca cele dintai nu dau rezultate.


5 Lasa solutiile sa actioneze


Este recomandat sa lasi solutiile sa actioneze inainte de a le sterge pentru ca astfel vor da rezultate mai bune si vei scapa de un numar mai mare de bacterii si microbi din casa.

Poti sa aplici solutiile de curatat peste diverse suprafete si sa le lasi sa actioneze, timp in care sa te ocupi de altceva.


6 Ia solutiile cu tine


Ca sa economisesti timp si sa nu faci drumuri inutile este bine sa iei dupa tine produsele de curatat, ligheanul sau galeata in care le-ai dizolvat, carpele etc.

Exista galeti speciale pentru curatenie prevazute cu rotite sau cu diverse compartimente pentru carpe, manusi etc.


7 Testeaza


Inainte de a folosi un produs nou sau o metoda de curatare pe care n-ai mai aplicat-o si nu esti sigur de efecte este recomandat sa faci cateva teste.

Aplica solutia sau metoda respectiva pe o suprafata mica si vezi daca nu produce vreo paguba.


8 Nu aplica spray pe electrocasnice


Evita sa aplici spray-uri sau solutii de curatat direct peste produsele electrocasnice pentru ca acestea ar putea patrunde in carcasa protectoare si sa produca defectiuni.

Aplica solutia tot timpul pe o carpa pe care s-o folosesti ulterior pentru curatat.


9 Urmeaza instructiunile de folosire


Este bine sa urmezi instructiunile de folosire ale unui produs pentru ca acesta sa-si dovedeasca eficacitatea si sa te ajute la intretinerea si protejarea obiectelor din casa.

De asemenea, este bine sa tii cont si de instructiunile de curatare notate in cartile speciale care vin la pachet odata cu obiectele electrocasnice.


10 Ai grija de tine


O alta regula importanta este sa iti iei masuri de protectie. Multe produse de curatat contin acizi si substante daunatoare atat pentru piele cat si pentru sistemul respirator.

De aceea este bine sa-ti protejezi mainile cu manusi de cauciuc atunci cand faci curatenie si, in caz ca lucrezi cu produse cu un miros puternic tine geamurile deschise sau, la nevoie, foloseste o masca protectoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului