Amenajarea casei

#camera #aerisit #flori #timp #aglomeratie #curatenie

10 lucruri pe care trebuie sa le faci in fiecare zi

Esti o persoana ocupata si ai senzatia ca trebuie sa faci un milion de lucruri in fiecare zi pentru ca locuinta sa arate asa cum iti doresti. Relaxeaza-te si stabileste-ti prioritatile in asa fel incat sa le poti respecta in fiecare zi. De aici inainte iti va fi mult mai simplu.



1 Aeriseste imediat ce te trezesti

Schimbarea aerului din incapere este un lucru esential in fiecare dimineata. Stabileste acest pas ca fiind primul din momentul in care te trezesti. Aerul rece si curat te va inviora pe loc, gasind astfel energie pentru restul zilei.

O data ce ai deschis geamul, aeriseste putin lenjeria de pat si pernele, si aseaza-le frumos la locul lor. Cu alte cuvinte, nu parasi camera pana cand patul nu este facut. Odata ce vei intra in ritmul tau zilnic, iti va fi greu sa revii asupra dormitorului si sa faci patul.


2 Verifia-ti cutia postala

Dupa ce ti-ai baut cafeaua si ai facut un dus, este momentul sa stabilesti programul pentru ziua respectiva. Da o fuga pana la cutia postala din curte sau din scara blocului si ia ziarele si corespondenta. Intre timp, arunca o privire si la afisele de la avizier pentru a sesida eventuale schimbari sau anunturi importante pentru ziua in curs (ex: incasarea energiei electrice intre orele 14:00 si 15:00).
3 Arunca gunoiul

Resturile alimentare, fructele, legume, scrumul de tigara sau resturile de cafea prind un miros greu de suportat daca sunt tinute mai mult de 24 de ore in cosul de gunoi. Fa-ti un obicei din a duce gunoiul in fiecare dimineata, chiar daca nu s-a strans o cantitate apreciabila.
In timpul verii este favorizata aparitia mucegaiului si a fermentilor, atragand astfel gandaci de bucatarie .
4 Spala vasele imediat dupa ce mananci

Probabil ca atunci cand vii de la serviciu, nu iti doresti sa intri intr-o bucatarie incarcata cu vase murdare si cu siguranta nu ai dispozitia necesara pentru a le spala. In cazul in care primesti o vizita neanuntata, senzatia este cu atat mai neplacuta.
Iti va fi mult mai simplu daca te straduiesti sa cureti vasele din care mananci, imediat dupa ce ai terminat de servit masa si incearca sa ii determini si pe ceilalti membri ai familiei sa faca acelasi lucru.
5 Curata zonele cele mai frecventate

Masa pe care mananci, tastatura calculatorului si toaleta, sunt doar cateva dintre spatiile cu care intri zilnic in contact. Acestea trebuie dezinfectate in permanenta. De asemenea, este bine sa stergi orice urma de praf sau murdarie de pe mobila sau pardoseala, imediat ce o sesizezi. Astfel iti vei usura munca in weekend sau in zilele in care faci curatenie generala .

De asemenea, o atentie sporita pentru cateva zile, va transforma toate aceste activitati intr-o obisnuinta placuta. Vei pleca de acasa multumita de felul in care arata locuinta si dornica de a reveni cat mai curand.

6 Sterge baia dupa ce faci dus

Unul dintre cele mai enervante, dar si periculoase lucruri dintr-o casa este apa de pe gresia din baie. Lasa intotdeauna un mop in baie pentru a putea sterge apa imediat ce ai terminat dusul sau baia. Daca mopul se afla in alta parte, atunci uitarea va fi cea mai plauzibila scuza.
7 Acorda putina atentie florilor

Imbina utilul cu placutul si relaxeaza-te cateva minute in fiecare dimineata in jurul plantelor de apartament.

Nu este recomandat sa uzi florile in fiecare zi, insa ele au nevoie de atentia ta, nu doar de cateva picaturi de apa. Aduna frunzele si florile uscate, sterge-le de praf, aplica-le tratamentele specifice (in cazul in care este momentul) sau pur si simplu vorbeste-le cateva minute.

Daca florile se afla intr-o zona a casei puternic luminata la acea ora, atunci nu le uda. Soarele va incalzi apa, arzand astfel radacinile. In perioada verii, este bine sa le uzi seara, dupa asfintit.
Nu uita nici de vaza cu flori de pe birou. Schimba-le apa, prelungindu-le si durata de viata.

8 Nu uita de animalul de companie

Daca ai un animal de companie , o pasare sau un acvariu cu pesti, nu pleca de acasa pana nu te asiguri ca le-ai acordat atentia necesara.

Pune-le mancare si apa proaspata in cantitati suficiente pentru intreaga perioada in care raman singure. In cazul unei pisici, curata nisipul din litiera pentru a evita mirosurile neplacute din timpul zilei.

Daca animelele au acces in toata casa, atunci este bine sa le perii inainte de a pleca de acasa, pentru a diminua cantitatea de par pierduta pe mobila, canapea sau covor.

9 Fa-le o surpriza celorlalti

Poate ca sotul tau adora sa gaseasca o tavita cu gheata in congelator atunci cand ajunge acasa, sau poate ca cel mic te-a rugat sa ii cosi pantalonii de joaca. Respecta tabieturile si rugamintile celorlalti, pentru ca ei sa te aprecieze. La randul tau, cere-le un favor asemanator, pentru a-ti usura munca si, cel mai important, pentru a-i face pe ei sa ti-o respecte.
10 Inainte de plecare, fa ultimele verificari

Apa in baie si bucatarie, aragazul, lumina, calculatorul si geamurile sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le verifici inainte de a pleca de acasa. Fa un tur de cateva secunde si arunca o privire pentru siguranta.

Verifica daca ai luat totul cu tine si nu uita sa incui usa si sa scoti cheile ulterior. Incearca sa punctezi acest moment, pentru a evita o ingrijorare permanenta intreaga zi.

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului